Partiolippukunta Kirkkonummella

Partiolaiset harjoittelivat jäistä pelastautumista talviretkellä Siuntiossa

Nuoret partiolaiset pääsivät harjoittelemaan jäistä pelastautumista turvallisissa olosuhteissa Rospuutto-partioretkellä Siuntion Korpirauhassa 15.-17.3.2019 Talviretkelle osallistui yhteensä 80 partiolaista Kantvikin Tulentekijöistä sekä Veikkolan Eräveikoista ja Haltioista. Jäistäpelastautumisharjoitus oli järjestetty turvallisesti niin, että paikalla oli kaksi kouluttajaa kuivapuvuissa. Myös osallistujat saivat ylleen vettä eristävät kuivapuvut sekä kaulaan naskalit. Jäihin tippumista simuloitiin järven jäälle tehdyllä avannolla, josta noustiin ylös naskaleita käyttäen. Rohkeimmat saivat myös kokeilla avannosta nousemista ilman kuivapukua.

Santtu Jalo nousemassa avannosta naskaleita käyttäen. Kuva_ Eero Jalo

Santtu Jalo nousemassa avannosta naskaleita käyttäen. Kuva: Eero Jalo

“Vähän jännitti, mutta ei ollut niin paha kun tiesin, että on kuivapuku”, 13-vuotias Arttu Makkonen Kantvikin Tulentekijöistä kertoi. Jäihin putoaminen saattaisi tulla eteen esimerkiksi pilkkireissulla tai jäällä hiihdettäessä. “Tilanteen osuessa omalle kohdalle on tärkeää, että tekee itsestään mahdollisimman suuren levittämällä kädet, jolloin välttyy kastelemasta päätään”, kouluttaja Tommi Verho kertoi. “Tämän jälkeen on syytä kääntyä ympäri ja poistua avannosta suuntaan, josta oli tulossa, sillä siellä jää todennäköisesti kestää. Jos taas oli liikkeellä suksilla, ei siteitä kannata irrottaa, koska suksien kanssa matka lämpimään sujuu turvallisemmin painon jakautuessa laajemmalle alueelle”.

Heikoilla jäillä toimimisen lisäksi viikonlopun aikana harjoiteltiin tulen käsittelyä, tutustuttiin retkimajoitteisiin yöpymällä puolijoukkueteltoissa, valmistettiin retkiruokaa ja rakennettiin lumikengät. Partiotoiminnalle tyypillisesti ohjelma vaihteli osallistujan ikäkauden mukaan. Siinä missä 10-vuotiaat pääsivät rakentamaan itse naskalit, noin 18-vuotiaat puolestaan opettelivat moottorisahan käyttöä tekemällä sillä jätkänkynttilöitä.

Marko Honkalalle myönnettiin Rospuutto-retkellä Suomen Partiolaisten pronssinen ansiomitali tunnustuksena ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä partiossa. Kuva_ Sara Hahkala

Marko Honkalalle myönnettiin Rospuutto-retkellä Suomen Partiolaisten pronssinen ansiomitali tunnustuksena ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä partiossa. Kuva: Sara Hahkala

 

Partio kasvattaa nuoria johtajia

Nuoret pääsivät retkellä myös harjoittelemaan johtamistaitoja järjestämällä siellä ohjelmaa. ”Hauskinta retkellä oli sudenpentujen leikittäminen, koska he olivat innoissaan puusuksista ja köydenvedosta”, kommentoi 17-vuotias Saimi Kojo Veikkolan Eräveikosta ja Haltioista. Yhdessä saman ikäisen Alina Uuranmäen kanssa he suunnittelivat myös retken iltaohjelman. ”Partiossa innostaa hyvä porukka. Partio myös mahdollistaa asioita, joita ei muuten pääsisi tekemään. Olen myös oppinut johtamista ja tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa”, Alina kertoi. ”Välillä kaverit ihmettelee miksi me nukutaan teltoissa kun voisi nukkua sisällä, mutta se kasvattaa asennetta. Partiossa opituista taidoista on ollut minulle hyötyä myös töissä”, Saimi jatkaa.

Vilma Lusa, Anna Lavikainen ja Emilia Hickey Rospuutto-talviretkellä. Kuva_ Jenni Roth

Vilma Lusa, Anna Lavikainen ja Emilia Hickey Rospuutto-talviretkellä. Kuva: Jenni Roth

Sunnuntaina moni osallistuja lähti kotiin monta kokemusta rikkaampana. 10-vuotiaat Emilia ja Vilma nukkuivat retkellä ensimmäistä kertaa kaminateltassa, sillä he ovat olleet partiossa vasta alle vuoden. Hauskaa kuitenkin oli ja molemmat kertoivat yhteen ääneen odottavansa jo tulevia retkiä.

Teksti: Matti Sippola